PUBLICITAT

La prevenció de riscos laborals a les Pimes

  • La majoria de les petites empreses només poden disposar com a únic recurs d'un Servei de prevenció aliè
JOSÉ ANTONIO DE JORGE
Consultor en RRHH i PRL
Auditor Sistemes de PRL

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Amb data 28 d'abril, es va celebrar fa un mes el dia mundial de la seguretat i la salut en el treball. Aquest dia, al marge del que significa, intenta recordar dins del teixit empresarial a nivell mundial quant està en joc per a empresaris i treballadors , que conformen les organització.

Voldria emfatitzar en alguna cosa conegut i assumit per les organitzacions, com són les lleis de prevenció de riscos laborals (d'ara endavant PRL) que són redactades per la majoria dels països a nivell mundial, però realment, ¿com comença l'aventura de la PRL dins l'organització , de l'empresa?

La prevenció comença pel Pla de Prevenció , és a dir comença amb l'assumpció per part de l'empresari (tinguem en compte els arts. 5.1, 6 i 7.2 de la LPR ) dels objectius i principis preventius que estableix la LPRL (és a dir, de la política de prevenció) i es desenvolupa seguint unes fases bàsiques com són:

–En un primer moment, la realització d'una anàlisi general de les principals característiques de l'empresa.

–En segon lloc, i tenint en compte aquestes característiques que diferencien una organització d'una altra, es dissenya el seu propi i exclusiu sistema de prevenció. Un cop dissenyat el sistema, passem a la part més difícil com és la implantació d'aquest sistema preventiu dins de l'empresa, integrant-la en el seu sistema organitzacional, passant a ser un factor a tenir en compte dins de qualsevol tipus de decisió empresarial a qualsevol nivell.

–Finalment i un cop implantat aquest sistema haurem de revisar-lo i millorar-lo de forma contínua (almenys sota el meu punt de vista), ja que tota organització de treball és un ens viu que s'ha d'anar adaptant al mercat el qual evoluciona constantment i al qual haurem d'adaptar de forma contínua, de manera que aquesta adaptació comportarà una contínua aparició de riscos laborals als quals s'han d'enfrontar en una primera línia els treballadors (moltes vegades són aquests els que els detecten en un primer moment) i seguidament la resta de l'organització.

Les grans organitzacions de treball compten amb uns recursos preventius propis amb els quals poden fer front a aquest constant vaivé de riscos que transformen o que apareixen (nous per l'assumpció de les empreses de noves línies de treball o amb motiu d'adaptacions internes de les empreses, és a dir per canvis en les condicions de treball), però, ¿i les mitjanes o petites empreses?, ¿i les microempreses? La majoria de les petites empreses i, en particular, de les microempreses només poden disposar, com a únic recurs especialitzat en PRL, d'un Servei de prevenció aliè, de manera que la tasca d'aquest és fonamental a l'hora de la integració de la prevenció en les funcions de les (poques) persones que realitzen tasques de gestió en aquest tipus d'empreses, sobretot si no disposen d'un treballador designat, tal com indica la LPRL en els seus arts. 3.e i 14.1.e. Per tot això, el Servei de prevenció aliè contractat per l'empresari per a l'aplicació de la LPRL en la seva empresa hauria de promoure i facilitar la integració i, especialment, l'assumpció i conscienciació per part de les persones designades de:

–El control d'aquelles circumstàncies que en el dia a dia són rellevants per a la prevenció, com pot ser la forma d'executar una activitat determinada o el respecte d'una prohibició.

–La comunicació al Servei de prevenció dels successos o decisions que poden requerir la seva intervenció, com ara un accident (amb víctima sigui o no mortal) o un incident (sense víctima) o el plantejament d'adquirir un nou tipus de maquinària o contractar una treballador. A les Pimes que no disposen de recursos preventius propis, la integració és fonamental ja que si no la prevenció de riscos, no pot ser eficaç de cap manera, ja que les activitats de «control» i «comunicació» no poden realitzar-se a distància, de manera que la presència continuada en l'empresa de personal del Servei de prevenció aliè seria un contrasentit el cost , a més , no podria ser assumit per la petita empresa .

Per finalitzar direm que en les petites empreses amb activitats no perilloses la documentació d'un Pla hauria de ser molt poc voluminosa (a l'extrem, en una microempreses «sense riscos» difícilment es requeriran més de dos folis ja que, normalment , una petita empresa té un únic centre de treball, la gestió està en mans de poques persones, l'organització productiva és senzilla i els seus «recursos preventius» es limiten, en molts casos, a un Servei de prevenció aliè. Si a tot això, hi afegim que tracta d'una empresa poc perillosa, el Pla de PRL resulta encara més senzill ja que només s'han d'incloure en el mateix dades relatives a la prevenció de riscos laborals. 

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT