PUBLICITAT

L'ànec més bondadós

ALICIA GARCÍA DE FRANCISCO

Més de 200 llargmetratges en 80 anys és un rècord del qual molt pocs poden presumir i un d'ells és Donald Fauntleroy. Però pocs sabran que darrere d'aquest nom està ni més ni menys que l'Ànec Donald, un dels personatges més populars de la factoria Disney, que està d'aniversari.

Creat pel dibuixant Dick Lundy, el 9 de juny de 1934, el personatge de Donald va aparèixer per primera vegada a La gallineta sàvia, un curtmetratge de vuit minuts de durada dins de la sèrie Simfonies ximples (1929-1939), en la qual es barrejaven tots els personatges de la factoria Disney.

En aquella primera aparició, Donald només era un personatge secundari, però va conquistar a l'audiència des del primer minut, degut principalment a la gairebé inintel·ligible veu que li va proporcionar Clarence Nash, que seria el seu doblador durant 51 anys, fins que va morir.

L'Ànec Donald (Donald Duck) ja vestia amb una camisa marinera blava a joc amb una gorra, i llacet vermell, elements que l'han acompanyat sempre.

Era, això sí, una mica més alt, més prim i amb els peus més grans del que finalment va quedar després d'uns canvis introduïts el 1937 i que van establir definitivament el seu aspecte.

En els seus primers anys de vida va seguir sent un convidat a les aventures d'altres personatges més famosos, com Mickey Mouse, o compartir protagonisme amb Pluto però el 1937 i després de la seva remodelació, es va estrenar Don Donald, el primer curt en el qual era l'estrella principal.

En aquesta primera aventura en solitari va aparèixer per primera vegada la seva núvia Daisy, que amb els seus nebots Huey, Dewey i Louie –que farien el seu debut un any més tard–, i el seu oncle Scrooge McDuck –creat el 1947– formen la família d'ànecs de Disney, que viuen a Duckburg.

I en paral·lel als curts animats, Donald va saltar a les tires diàries de còmics el 1938 de la mà de l'il·lustrador Al Taliaferro, unes vinyetes que van arribar a publicar-se en 322 diaris diferents. A finals dels 40 va superar en popularitat a Mickey –el seu gran rival en l'univers Disney–i, donat el volum de treball que generava, les il·lustracions es repartien entre diversos dibuixants, com Carl Barks o Jack Hannah, que es van ocupar-se de les històries als Estats Units.

Però també hi va haver contribucions des d'altres països, com Itàlia, on el dibuixant Romano Scarpa, que es va encarregar de Donald per a l'editorial Mondadori i que va desenvolupar el Superpato Donald. El primer llargmetratge en què va participar Donald va ser El drac sonat el 1941, però les seves dues pel·lícules més conegudes són Salutacions Amics (amb el títol original en espanyol), un migmetratge de 1942 ambientat a Sud-amèrica, i Els tres cavallers (1944), un clàssic de Disney en què l'ànec es trasllada al Brasil i Mèxic. També va aparèixer el 1988 a ¿Qui va enganyar a Roger Rabbit?, que combina personatges reals amb dibuixos animats i que va ser tot un èxit en el moment de la seva estrena. Com a dades curioses, el 1995 un asteroide va ser batejat com Ànec Donald i el 2004 va aconseguir la seva estrella al passeig de la Fama d'Hollywood, un honor que comparteix amb altres personatges animats com Bugs Bunny, la granota Kermit, Mickey Mouse, Blancaneus o Shrek.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT