PUBLICITAT

Saquejadors exquisits

LUIS DEL VAL
PERIODISTA

Un dels principals motius pels quals el poble brasiler ha mostrat les seves protestes al carrer ha estat perquè consideren que gastar gairebé 18.000 milions d'euros en l'organització d'un campionat mundial de futbol és un disbarat en un país amb tantes necessitats. Però també és un disbarat considerar que la inversió en un esdeveniment d'aquest tipus és una despesa, quan és molt més encertat considerar-la una inversió. El flux de turisme sobre el Brasil en els propers deu anys tornarà amb escreix l'aportació econòmica per a l'esdeveniment. (Barcelona, arran de les olimpíades del 92, va gaudir d'un creixement turístic tan espectacular, que encara no ha cessat).

Hi ha un país veí en el qual una quantitat superior, que es calcula en 20.000 milions de dòlars, s'ha gastat en no se sap què, a través d'unes empreses fantasmes. Bé, les empreses eren fantasmes, però els 20.000 milions de dòlars eren físics i tangibles, reals i comptables. El país és Veneçuela, i ja ha estat eliminat de tots els seus càrrecs el personatge que es va atrevir a denunciar-ho.

Després de les legítimes protestes, al Brasil quedaran unes infraestructures que, de no ser per l'esdeveniment, no s'haguessin dut a terme, i una gegantina campanya de publicitat de quantia difícil de calcular, però aclaparadora.

A Veneçuela, en canvi, no quedarà res. La desaparició dels diners ha estat un espoli continuat i exquisit en la seva immensa grolleria, perquè estic segur que aquest espectacular saqueig de diners, que ha anat a parar a les butxaques de no sabem qui, s'ha dut a terme per fer més feliços a uns veneçolans que no poden comprar a les botigues, que pateixen la taxa d'assassinats més alta de la seva història, però que disposen d'un Ministeri de la Suprema Felicitat Social, «t'ho juro per la meva mare», que diuen els castissos.

Ignoro si en la creació de tan meravellós ministeri ha tingut alguna cosa a veure algun dels espanyols que assessoren Vicente Maduro a canvi d'uns pocs milions d'euros, perquè la idea és tan delirant com algun dels seus afirmacions, però és un bon senyal de advertència: si algun dia escoltes la proposta de crear un ministeri de la Suprema felicitat Social, que és com proclamar la felicitat individual per decret, prepara les maletes per marxar d'aquest país. Significarà que ja han arribat els exquisits saquejadors de l'esquerra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT