PUBLICITAT

Xifres arquelògiques

  • El balanç dels universitaris andorrans a l'estranger a estadística.ad és de l'any 2005
BRU NOYA
PERIODISTA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Comprovat. El meteorit que va acabar amb els dinosaures i va transformar els boscos també és a l'origen de la creació de la pàgina web estadística.ad. Així s'explica que després de la troballa, al Regne Unit, de dos esquelets agafats de la mà des de fa 700 anys i del descobriment de mòmies egípcies de fa 3000 anys amb trenes i extensions a Amarna, les xifres d'estudiants universitaris andorrans a l'estranger siguin la gran revolució arqueològica. Les últimes daten del 2005, fa nou anys, i han estat processades amb carboni 14, datació geològica i restes de fauna. Són exhaustives i estan dividides per nacionalitat, lloc de residència, països d'estudi, països d'estudi i gènere, àrees d'estudi i àrees d'estudi i gènere.

Es conserven amb formol i naftalina i es van començar a elaborar el 1995, poc després que el tsar Pere I el Gran exigís que els homes s'afaitessin i es vestissin de manera occidental, els universitaris utilitzaven paper secant, visera, maneguets i agafaven els apunts en lletra anglesa i la revista Nature encara no havia catalogat la sacarina i altres edulcorants com a armes de destrucció massives. Els procés de Bolonya era a les beceroles perquè els etruscs tot just havien acabat de fundar la ciutat, les tunes utilitzaven arpes, lires i corns, el vi del calimotxo procedia de vinyes que encara no havien estat afectades per la fil·loxera i el pintor Antonio López havia començat a pintar el quadre de la família reial espanyola que va acabar la setmana passada. Erasmus, Fulbright, crèdits de lliure elecció o graus eren paraules inexistents en el llenguatge universitari però abans com ara, a Andorra les xifres continuen ballant, com l'edat de Karl Lagerfeld.

Podem tenir sis converses simultànies al Whatsapp, parlar amb Singapur, Alma Ata i Pozuelo de Alarcón via skype, llegir milers de relats incongruents, veure centenars de curtmetratges demencials i desenes de pel·lícules absurdes gràcies a internet i a la democratització de la creativitat, però no sabem amb certesa quants habitants hi ha al país, quants aturats, quantes rotondes, quantes inundacions mensuals a Santa Coloma, o quants turistes es fotografien cada dia davant de les oficines bancàries on tenia els diners el clan Pujol.

Per això quan haig de posar-me a buscar estadístiques andorranes me'n vaig, prèviament, a un centre de meditació holística i de massatges de l'ànima, faig 500 respiracions cada dos minuts, imito les postures de ioga de Vanessa Lorenzo i Carles Puyol i em prenc un suc detox amb poma, cogombre, col, espinacs, api, julivert i llimona. Pocs minuts després d'haver començat la meva recerca, ja semblo un soldat japonès al qual ningú no el va avisar que s'havia acabat la segona guerra mundial. Abans de caure en la desesperació, però, entro a worldometers, una curiosa web sobre la situació del món en estadístiques en temps real. Hi ha xifres que, per sort, no es mouen, com el pes del planeta Terra i d'altres que avancen lamentablement a una velocitat de vertigen, com la quantitat d'hectàrees de terra fèrtil erosionades des d'inicis d'any.

Hi ha les bicicletes o els cotxes que s'han fabricat, els ordinadors que s'han venut, la tirada dels diaris, els diners que s'han gastat amb les malalties relacionades amb l'obesitat als Estats Units, l'aigua consumida o els dies que queden perquè s'acabi el petroli. No hi surten les ampolles d'alcohol que consumeix cada dia l'actor francès Gérard Depardieu, quantes paraules a banda de ‘antisistemes' o ‘noves formacions' utilitza el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez per evitar referir-se a Podem o quants punts de sutura et poden posar si et mossega un peix a Salou.

El tamany del món i de la humanitat ens cau al damunt veient les xifres. Ens sentim minúsculs davant la realitat que ens passa per sobre cada dia i davant la qual, qualsevol esforç individual sembla tan insignificant. Els números continuen creixent i visc hipnotitzat pel seu lent i inexorable progrés. Sé quants telèfons mòbils s'han venut avui, quants diners s'han gastat en videojocs, quants articles s'han publicat en blocs, quantes piulades s'han fet i quantes recerques s'han efectuat a google. Tot menys el número d'estudiants universitaris andorrans a l'estranger. El comptador de worldometers no s'atura. Al d'estadística.ad li hauran de donar corda. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT