PUBLICITAT

Land Art a Andorra I tant que sí!

  • Si ens ho proposem, aconseguirem ser el referent europeu d'un moviment artístic que neix als anys 70
PERE MOLES
Periodic
Foto:

Pot ser un país petit com el nostre referent europeu d'alguna cosa? Si ens ho proposem, ho aconseguirem. Només cal encertar en la modalitat en la qual volem destacar, observar el que es fa en d'altres països, establir una estratègia adequada per superar-los a mitjà termini i ser capaços d'atraure els experts europeus en la matèria escollida perquè vinguin a Andorra a posar-la en pràctica. Això mateix és el que volem fer en el camp del Land Art.

Andorra pot esdevenir en pocs anys la capital europea d'aquest moviment artístic, en el qual el paisatge i l'obra s'alimenten mútuament. Nascut als Estats Units als anys 70 del segle passat, el Land Art (literalment, «art de la terra») ha anat evolucionant fins a incloure elements nous, com ara el respecte i l'aprofitament sostenible del medi ambient. És un art creat enmig de la natura, però, compte!, no es tracta de posar una escultura enmig d'un paisatge bonic, es tracta que el paisatge i els elements naturals esdevenen els mitjans bàsics, el centre de la creativitat artística.

Quin altre país europeu pot presumir de tenir la natura tant arrelada a la seva forma de vida? Si en algun indret natura, patrimoni històric i art poden interrelacionar-se de forma gairebé tel·lúrica, és a Andorra. Per això, volem celebrar, amb periodicitat biennal i no només a una parròquia, sinó a tot el territori andorrà, un gran esdeveniment cultural centrat en el Land Art. Volem posar en valor el nostre grandíssim patrimoni natural i cultural amb la missió de construir un paisatge contemporani, una manera diferent d'interpretar un lloc, un territori, un país... Dit d'una altra manera, fem un país-atge gràcies a la intervenció artística que, talment com un tatuatge o el maquillatge volen embellir el cos humà, s'implanta al territori amb codis estètics. I alhora, més enllà de les instal·lacions in situ, estem oberts a d'altres modalitats que tenen la natura o el paisatge com a referència, ja siguin pintures, escultures, fotografies, vídeos o altres tipus d'instal·lacions.

Per organitzar aquesta primera edició de la Biennal Internacional Andorra Land Art, que es farà del 10 de setembre al 10 d'octubre de 2015, tenim ja el compromís de col·laboració de les màximes institucions públiques (el Consell General, el Govern i els Comuns de les set parròquies) i també disposem del suport econòmic i logístic d'Andorra Telecom, Feda i Andorra Turisme. L'empresa especialitzada en projectes artístics Reunió de Papaia, amb l'assessorament de Day Star, serà l'encarregada de l'organització tècnica de la Biennal.

Un equip d'artistes i professionals de diferents àmbits ja estem començant els preparatius d'aquest esdeveniment, que de ben segur aportarà un bon gruix de visitants al nostre país, a cavall entre l'estiu i la tardor de l'any vinent. El certamen reunirà artistes de renom internacional i vol comptar també amb tots els artistes nacionals que hi vulguin participar amb propostes pròpies de Land Art. Durant els 30 dies que durarà la Biennal, hi haurà moltíssimes activitats descentralitzades, algunes de més puntuals i d'altres que s'allargaran durant setmanes.

Volem que la gent d'aquí us feu vostre aquest projecte, que hi participeu activament, no només com a espectadors, sinó també com a creadors. Tothom qui tingui inquietuds artístiques, tothom que formi part d'una entitat o una associació, per petita que sigui, hi podrà aportar el seu granet de sorra. Ara és el moment d'anar configurant el programa i totes les aportacions seran benvingudes. Ben aviat estarà operatiu el web de la Biennal www.andorralandart.com i allà hi trobareu la manera de vehicular aquesta col·laboració.

Sé que per a molts de vosaltres l'expressió Land Art és encara una mica indesxifrable. Caldrà algun temps perquè us hi aneu familiaritzant, perquè hi trobeu totes les seves potencialitats. Nosaltres n'estem convençuts: Land Art a Andorra? Per què no? I tant que sí, que podem ser-ne el referent europeu! Ens hi ajudeu?. H

Reunió de Papaia



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT