PUBLICITAT

Què li passa a Antoni Martí?

  • No es presentarà per anar a perdre o per problemes personals com ell mateix ha manifestat?
EUSEBI NOMEN
Periodic
Foto:

Dimecres vespre de la setmana passada, Toni Martí anuncià a l'executiva de DA que, per cansament i motius personals, caldria preveure un altre candidat. Dijous matí, més asserenat, va matisar el missatge. Abans d'ahir va proposar a Ladislau Baró com candidat. Una dinàmica que alguns polítics perceben com una infantil maniobra per fer-se estimar atès que les parròquies se li giren i que Toni Martí no es presentarà per anar a perdre. Podria ser, però hi ha quelcom més.

Aquest quelcom més podria estar al voltant de problemes personals com ell mateix va manifestar davant de l'executiva de DA, de rutines i hàbits derivats de l'estres generat pels nombrosos fronts que manté oberts i per l'acumulació de fets que els ciutadans han percebut com enganys. Aquesta legislatura s'ha caracteritzat per la percepció entre els ciutadans de ser enganyats. Els funcionaris han dit «mentider» a Toni Martí fins cansar-se atès que durant la campanya electoral del 2011 va prometre que mantindria els seus drets i condicions per acabar retallant remuneracions i jubilacions. També va afirmar durant la campanya electoral que no posaria IRPF.

Ha posat IRPF sobre totes les rendes, enganyant als residents passius, als assalariats i als petits estalviadors que son els qui pagaran IRPF. La llista de mentides i mitges veritats és llarga però probablement l'engany menys conegut d'aquesta legislatura serien els compromisos establerts entre Martí i Rajoy en les seves dues (sí, dues) reunions d'aquests estiu. Tot indica que Martí hauria mantingut una reunió secreta amb Rajoy a Casa de Alicia (Pontevedra) en torn al 22 d'agost.

És a dir, just desprès de la «trobada» amb els banquers al despatx del cap de Govern, en la que es van «comentar» els saldos dels comptes dels Pujol. No sabem del cert els detalls, però segons periodistes espanyols la reunió hauria durat unes 6 hores. Xavier Salvador, director d'Economia Digital ho publica negre sobre blanc en el llibre Pujol KO. Ni Martí ni Rajoy han negat la reunió. Segons aquestes informacions, Martí hauria pactat amb Rajoy que Andorra assumirà tot el cabal comunitari (comporta, entre moltes altres coses, una paperassa inassumible, un IVA general del 15% pujar els impostos especials sobre tabac, alcohol i combustibles, encara que Òscar Ribas afirmi el contrari) i que Andorra efectuarà intercanvi automàtic de dades amb Espanya a partir del 2018 per a les dades posteriors a l'1 de gener 2017 o 2016 (encara a decidir). A canvi, Toni Martí hauria aconseguit el compromís de Rajoy que el cas Pujol no esquitxaria a certes entitats i persones que tancaven el cercle dels Pujol entre política i banca a Andorra. El mateix dia 22 d'agost Govern va anunciar la reunió oficial del dia 2 setembre entre Rajoy i Martí a la Moncloa, on es van confirmar aquests pactes. Amb independència del nombre de reunions que van fer està clar que Martí ens ha posat en un toll important amb el seu projecte d'associació amb la UE que comporta un seguit de mesures inassumibles per part d'Andorra i amb l'intercanvi automàtic de dades sumat a un IRPF global. Unes accions fetes a esquenes dels seus electors i de la resta d'Andorrans. Toni Martí ha embolicat tan les coses que avui tenim masses problemes oberts, masses interessos contraposats, masses persones que es senten enganyades. Una situació que l'ha portat a patir un desgast personal massa fort.

Els qui l'estimen, volen que aturi aquesta degradació de la seva qualitat de vida, els seus forts canvis d'humor, l'espiral d'estrès en la que viu i que es cuidi. Els qui l'utilitzen, els qui treuen profit de la seva situació, volen que segueixi. Peti qui peti. Li desitjo molta sort i espero que la seva família i els seus amics de veritat l'ajudin. Ell ho necessita, Andorra també.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT