PUBLICITAT

Intel·ligències múltiples

SOFIA FABIOLA MASEGOSA
Periodic
Foto:

Fins fa poc temps, les persones dedicades a exercir la docència com és el meu cas, buscàvem les mancances dels nostres alumnes per tal de fer-los millorar en els errors que cometien. Actualment, des del descobriment per part del psicòleg Gardner de les intel·ligències múltiples la tendència comença a invertir-se i el que busquem són les seves fortaleses per tal de potenciar-les i aconseguir una millora de les condicions educatives. Perquè la intel·ligència d'una persona no només es redueix al acadèmic sinó que és una combinació de totes les intel·ligències que aquesta posseeix.

Els tests d'intel·ligència, en els que normalment ens basaven per conèixer el quocient intel·lectual dels nostres alumnes s'ha comprovat que són limitats, descontextualitzats i amb un predomini clar de les exigències matemàtiques i verbals en detriment d'altres competències. Aprofitar les nostres intel·ligències al màxim i mobilitzar-les per a resoldre problemes de la vida diària, ens porta a ser més eficaços i resolutius, en definitiva, ens ajuden a ser competents. Però, quines són aquestes vuit intel·ligències?

La intel·ligència lingüística, considerada com una de les més importants i basada en un ús ampli i adequat del llenguatge, és la que caracteritza als escriptors. Desprès tenim la lògic-matemàtica que dóna als seus posseïdors la capacitat necessària per poder dedicar-se al món de les ciències exactes.

Passem a la visual-espacial que és un mica complexa i la tenen les persones capaces de fer un model mental en tres dimensions del món o d'un fragment d'ell. La corporal-cinètica la posseeixen els qui són capaços d'utilitzar el seu cos per resoldre problemes o realitzar certes activitats. Dins d'aquest tipus d'intel·ligència estan els esportistes, cirurgians i ballarins. La intel·ligència musical, també coneguda com a «bona oïda», és el talent que caracteritza als grans músics, cantants i ballarins. Un punt important en aquest tipus d'intel·ligència és que per fort que sigui, necessita ser estimulada per desenvolupar tot el seu potencial, ja sigui per tocar un instrument o per escoltar una melodia amb sensibilitat. La intel·ligència naturalista ens dóna la capacitat de distingir, classificar i utilitzar els elements del medi ambient tant dins de l'àmbit urbà com del rural. La interpersonal ens permet entendre als altres. Està basada en la capacitat de manejar les relacions humanes i l'empatia amb les altres persones. Per això és indispensable que un líder tingui aquest tipus d'intel·ligència i a més faci ús d'ella.

La intel·ligència intrapersonal, per acabar, ens permet formar una imatge precisa de nosaltres mateixos; entendre les nostres necessitats i característiques, així com les nostres qualitats i defectes. Aquest tipus d'intel·ligència és funcional i necessària per al bon funcionament de qualsevol àrea de la nostra vida.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT