PUBLICITAT

Dimarts 25 de Novembre

SOL GASCH

El Proper Dimarts, 25 de novembre celebrem el dia Internacional contra la Violència De Gènere, una realitat dolorosa que continua arreu i que massa sovint és invisible. Només és fa visible quan ja no hi ha remei i moltes dones moren assassinades per les seves parelles o exparelles o alguna dona ha estat violada i ho ha denunciat. El 25 de novembre és un bon moment perque fem una reflexió col·lectiva sobre aquest fet tant denigrant. S'arriba a l'assassinat i a la violació perque hi ha tota una filosofia de vida que considera a la dona com un ésser inferior supeditat a l'home, la dona objecte. A més de la violencia física contra les dones hi ha molts d'altres menes de violència que pateixen les dones i que està molt amagada, amb refereixo a la violència psicològica, sexual, econòmica i exercida des d'àmbits molt diversos primer el de la parella i el familiar i desprès el social, el laboral, el comunitari i fins i tot en alguna ocasió Institucional:(Recordem a Ruiz Gallardón i la seva fracassada reforma de la Llei de l'Avortament). Davant d'aquesta lacra, tolerància zero pels maltractadors i per aixó les administracions han aprovat protocols per ajudar a les dones que pateixen humiliacions i maltractaments.

Fa uns dies vaig participar a Esterri d'Aneu en una xerrada col·loqui sobre la Dona al Pirineu i va quedar clar que encara que molt amagada hi ha violència masclista a les nostres comarques pirinenques. A la seu dels nostres Consells Comarcals funciona el SIAD: Servei d'Informació i Atenció a les Dones, que depèn del departament de Benestar Social i Familiar que ajuda a les dones. Cal la coordinació amb tots els professionals que intervenen en la protecció de la dona maltractada des del metges de capçalera passant pels especialistes, psicòlegs, neuròlegs i mossos d'esquadra. No només els professionals poden ajudar, també les amistats o parents de confiança. Moltes dones no s'atreveixen a denunciar els maltractaments per que els fa vergonya i perque tenen por, molta por i l'ajuda d'una persona de confiança pot ser determinant.

Vull compartir unes dades facilitades pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell sobre el nombre de dones ateses pels Serveis Socials en algunes de les nostres comarques durant els 2 darreres anys: el 2012. a l'Alt Urgell 60 dones, a Cerdanya 7, al Pallars Jussà 6 i al Sobirà 1 dona. Durant el 2013 a l'Alt Urgell 86, a Cerdanya 10. El Pallars Jussà 10 i el Sobirà 1. Veiem doncs que excepte el Pallars Sobirà les dones que s'han atrevit a demanar ajuda han augmentat. Si us plau ajudem tots i totes a que les persones maltractades facin el pas de denunciar als seus maltractadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT