PUBLICITAT

Prejubilacions?polèmiques

FERRAN COSTA
Periodic
Foto:

El ministre portaveu ja ha anunciat que el Govern denegarà les demandes de prejubilació de funcionaris presentades per més de 160 treballadors del cos general de la Funció Pública. De fet, la xifra és força més elevada, ja que altres col·lectius funcionarials han lliurat les seves sol·licituds a la direcció dels seus cossos. El fet que centenars de treballadors públics mostrin el seu desacord amb la manera de fer i les polítiques governamentals és una molt mala notícia per al país.

Aquesta iniciativa respon a la voluntat dels funcionaris de prejubilar-se amb les condicions que es van pactar al seu dia, quan es van incorporar a la Funció Pública, i no pas amb les noves condicions que, de forma unilateral, ha aprovat el Govern de torn amb la Llei de reforma dels complements de pensió.

Crec que a hores d'ara a ningú no se li escapa que la situació actual ha fet que calgués estrènyer-se el cinturó gairebé en tots els àmbits, professionals i personals. El Govern ha denunciat la insostenibilitat del sistema i defensa les seves accions a ultrança. Tal com demostren els fets, però, la pedagogia envers la qüestió de les prejubilacions per part del Govern ha estat molt poc productiva. El resultat salta a la vista, i les confrontacions i les imposicions són un escenari difícil de reconduir.

Els funcionaris s'han fixat en els articles 47 i 48 de la Llei de la funció pública, que indiquen que, per demanar la prejubilació, cal fer-ho amb una anticipació mínima de tres mesos. Les seves demandes s'emparen en el fet que la Llei no parla de terminis màxims i això ha provocat que molts funcionaris demanin prejubilar-se amb una anticipació inaudita de, fins i tot, més de 25 anys. Segons el seu punt de vista, fent la sol·licitud ara, s'aplicaran les condicions de prejubilació indicades en la llei en vigor fins fa pocs dies.

El ministre portaveu ha assegurat que l'Executiu respondrà negativament a les peticions de prejubilació perquè considera que demanar de prejubilar-se amb tanta antelació «atempta contra la lògica i el sentit comú». Segurament té raó. Totes les sol·licituds de prejubilació entrades s'hauran de resoldre quan s'hagin de portar a terme i té sentit que es faci amb la llei vigent en aquell moment. Però no és menys cert que hi ha un buit legal en la llei actual, en no estipular aquests terminis màxims, i és aquí on molts funcionaris s'han agafat. El que és intolerable de totes totes és que sigui l'Executiu qui resolgui el que diuen les lleis. En tot estat de dret, la interpretació de la llei pertany exclusivament als tribunals. Si els funcionaris creuen que la denegació de les seves sol·licituds s'ha de resoldre judicialment, tenen ple dret a demanar-ho. Les insinuacions del Govern pel que fa al resultat de tot plegat simplement afegeixen llenya al foc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT