PUBLICITAT

Eleccions Generals

ALEXIS ESTOPIÑAN

Amb l'aprovació de la Llei del pressupost de 2015, el Cap de Govern ha acomplert la seva paraula de convocar eleccions generals. I el cert és que per primera vegada, la fi de legislatura s'esdevé sense deixar cap llei al calaix del Consell General, acabant ahir la darrera sessió, amb l'aprovació de deu lleis, sent la darrera el pressupost d'enguany.

Així doncs, Demòcrates per Andorra ha aconseguit enllestir la feina programada. Feina feta. S'han signat els CDI amb França i Espanya; s'ha acordat iniciar la negociació amb la comissió per accedir al mercat interior de l'UE. Inclús s'estan recuperant els indicadors econòmics (menys atur registrat, increment de la massa salarial, de les importacions, del comerços i dels visitants). Fins i tot s'ha aconseguit fer venir al president espanyol, la Vuelta ciclista, i l'any vinent, el Tour.

Però encara quedaven tres mesos de legislatura i d'aquí que alguns partits hagin criticat la pressa en finalitzar la legislatura. La crítica només resulta comprensible perquè la data clau pels partits polítics no serà l'u de març sinó, sinó el proper 22 gener, que és quan s'han de presentar les candidatures electorals.

En tant sols sis dies s'hauran de tancar les llistes. I és per aquest motiu, perquè les llistes són tancades, que les aliances entre els diferents partits polítics o dels interessos personals, s'han de fer a corre cuita, abans de les eleccions.

Per això s'acaben succeint aliances o trencaments que resulten tant estranys pels ciutadans, que han d'acabar escollint entre llistes tancades, a candidatures diferents d'una mateixa ideologia però separades per qüestions personals, o candidatures que uneixen a persones d'ideologies diferents per concentrar més opcions de guanyar.

En aquests sis dies, els partits polítics acabaran decidint quines seran les persones elegibles pels ciutadans, perquè amb el nostre règim electoral, els ciutadans no poden escollir els elegits en llistes obertes.

I així mica a mica, els partits polítics acaben fent estralls als drets polítics dels ciutadans, limitats a ulls clucs, perquè les decisions importants no són refredades, i perquè les consultes són cada quatre anys.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT