PUBLICITAT

Petits plaers

FRANCESC RODRÍGUEZ // Historiador

Els editors de llibres s'estan organitzant davant del repte de les noves --o potser ja no tan noves-- tecnologies. Si ja fa temps que els nord-americans van entendre que calia fer el pas per sobreviure, fa poc van ser els francesos i ara són els espanyols.

Diferents editorials --de moment els grups més importants-- s'han unit per oferir als usuaris els llibres en format electrònic de manera organitzada. Sembla que els llibreters no en sortiran malparats, ja que les editorials allò que faran és fer-ne la distribució a aquests darrers, que seran qui els vendran als usuaris.

D'aquesta manera els qui en traurien un major benefici, en el cas que els preus es mantinguessin, serien els editors i --sembla-- els autors, en detriment dels distribuïdors i dels impressors. Tanmateix, penso que aquests darrers encara tindran llarga vida.

De la mateixa manera que internet ha revolucionat els mercats musical i cinematogràfic, també ho farà amb el de la literatura, sens dubte. Però fixem-nos que, si bé els nous mitjans permeten que quan l'aparició oficial d'un nou disc encara no ha tingut lloc ja ens podem descarregar les cançons del mateix des de la xarxa, al mateix temps podem constatar un augment regular del mercat del disc de vinil --nou, no d'edicions pretèrites--, quan semblava que es tractava d'artefactes prehistòrics.

El plaer de tenir entre les mans l'objecte físic, de poder dir "d'aquest en tinc un exemplar de la primera edició", encara és apreciat per moltes persones, i no només per alguns nostàlgics. De la mateixa manera, els plaers de tenir un llibre entre les mans, de sentir l'olor del paper o de la tinta, de fullejar sense ordre, d'avaluar físicament si encara estem molt lluny del final, de moment no es poden substituir.

Són petits plaers que fan que la vida sigui més agradable i que, un cop que els has tastat, els saps apreciar convenientment. Els avenços ens fan canviar els costums, però és molt difícil que arribin a substituir aquestes petites parcel.les que formen part del gaudi personal.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT