PUBLICITAT

Al més pur estil totalitarista

com més m’assabento del funcionament intern dels Comuns, més m’esgarrifo.
 
Ja vull creure que no és a tot arreu igual però m’arriben surrealismes democràtics de vàries bandes de la geografia andorrana.
Constato una oposició apartada, menyspreada. Una minoria que només sembla tenir raó de ser, per aquells que manen, per poder donar una imatge de símil de democràcia comunal, de cara a la galeria, i que només s’accepta calladeta. 
 
Se li limita l’accés a la informació, els terminis per analitzar-la són inversemblants, se’ls hi veta la participació en els consells d’administració de les societats participades (Caldea, Capesa, CampRabassa,...) a decisió dels cònsols o de la majoria. Què volen amagar? 
Senyors de la majoria: assumeixin les seves accions, que per això el poble els hi ha donat la responsabilitat de governar.
 
Algunes decisions les prenen en reunions de cònsols (òrgan que segons recordo no té cap existència legal) o bé en petit comitè (ni tan sols entre tots els consellers de la majoria). Al·lucinant! Em demano: per a què serveixen els consells de Comú?
 
No puc entendre que alguns consellers de la majoria no vulguin ni tenir en compte la disponibilitat dels elegits de la minoria per triar els dies de les comissions. De fet, alguns no tenen cap problema en establir com a dia de reunió aquell que resulta impossible per qui pot ser l’únic membre de la minoria; i a més, a finals de mandat, es dediquen a desacreditar la persona, cridant, a qui ho vulgui sentir, que no ha fet la seva feina d’assistència a les reunions de treball.
 
Em preocupa de veritat veure aquestes actituds en les nostres administracions locals. No és un menyspreu únicament cap a aquells elegits de la minoria, sinó que ho és per tots aquells que els hem votat i per tota la ciutadania. Falten al deure de la transparència, al d’escoltar la diversitat d’opinions i evidentment a la democràcia pura i dura! 
 
Esperem dels consellers de la minoria que siguin, també, els nostres representants a les institucions. Volem que ens informin i ens donin la seva opinió del que es cou en els comuns i tenen l’obligació de control al govern local. Però, per això, han de poder assistir a les reunions i tenir informació!
 
El sistema electoral actual atorga unes majories àmplies –segurament massa àmplies– a aquells que guanyen les eleccions locals. Entenc l’argument de la governabilitat necessària però veure en què deriva no ho puc acceptar, no a qualsevol preu.
 
He vist tics autoritaris d’ex cònsols del Govern de DA al Consell General, i malgrat haver patit també certes mancances en l’accés a la informació, mai he tingut una sensació tan marcada de ser, com a representant de l’oposició al parlament, un ninot de palla com em sembla poden arribar a sentir alguns consellers de les minories comunals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT