PUBLICITAT

Qui decideix a la CASS?

El Consell d’Administració de la CASS és l’òrgan que decideix en relació als nostres recursos administratius; és a dir, qui té l’última paraula quan recorrem perquè no estem d’acord amb les multes, sancions, canvis en els graus de les invalideses atorgades, pensions, altes administratives, demandes de reemborsament al cent per cent... És qui ens dóna o ens treu la raó en els casos de desacord amb les decisions de la direcció general. Així constitueix doncs, la darrera instància administrativa, ja que després només ens queda anar a la Batllia.
Una altra de les funcions d’aquest consell és la d’emetre informes per al Govern quan es proposa o es considera oportuna la modificació de les prestacions o de les cotitzacions de la CASS. També és qui decideix si cal concloure l’adopció de convenis amb els col·legis professionals del país, amb els prestadors de serveis de salut i els establiments de salut  d’Andorra i de l’estranger.
Igualment emet els informes i fa propostes al Govern quan s’elaboren textos legals o reglamentaris que tenen una incidència directa sobre l’organització, el funcionament o l’estructura financera de la Caixa de Seguretat Social...
Quan la Llei 17/2008 va determinar aquestes i altres funcions a l’òrgan d’Administració de la CASS, ho va fer preveient una composició que assegurava, a més d’una representació electa dels diferents col·lectius assegurats (assalariats, empresaris i pensionistes), una de governamental provinent de tots els àmbits concernits per les decisions importants de l’organisme de seguretat social. De fet, la Llei especifica que els quatre membres nomenats pel Govern han de ser proposats respectivament pels ministres encarregats de la política sanitària, de la política social, de la política laboral i de les finances (article 44), és una evidència que amb això es demana als representants, coneixement i sensibilitat en els quatre àmbits.
Veient els currículums dels quatre membres elegits pel Govern, tres economistes i un advocat, ens queda clar a tots que DA no està respectant la voluntat expressada en la llei de la seguretat social. El rol del Consell d’Administració de la CASS és essencial de cara a executar la política de gestió que ha de seguir la parapública i avui, aquesta composició no és l’adient per complir amb les tasques encomanades.
Francament, d’aquí segurament la impressió cada cop més punyent de què el Govern de DA vol que la CASS funcioni més com una empresa privada amb criteris economicistes que com una institució amb vocació pública i que cerca l’interès dels seus ciutadans. El Govern de DA, ja fa dies que va posant com a prioritat els números en lloc de les persones.
Tinc clar que la funció de seguiment i supervisió de la gestió financera de les branques general i de jubilació, també prevista en les competències del Consell d’administració, hauria d’estar ben coberta però com ja he dit hi ha moltes més competències que surten de l’àmbit financer entre les seves responsabilitats.
Aquest dijous que ve, al Consell General es votarà una moció presentada pels tres membres del PS en la qual es demana al Govern reconstituir un consell d’administració que respecti la voluntat parlamentària. No és qüestió de desqualificar o de vetar ningú però sí de disposar de les persones adients amb els perfils necessaris en els llocs importants.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT