PUBLICITAT

Amateurisme i dilapidació de recursos públics

El 16 d’abril del 2014, el BOPA publicava l’atorgament d’un crèdit preferent a Bio Valira SL per a la creació d’un Biobanc. Aquest préstec es donava a l’empara del programa de microcrèdits destinat al finançament privilegiat d’empreses de nova creació o establerts al país. Un dels punts claus del programa és que el sol·licitant demostri que es tracta d’una oportunitat de negoci viable per poder accedir a les ajudes.
De fet, als futurs beneficiaris dels crèdits se’ls demana un pla de negoci que ha d’analitzar una comissió mixta, en la qual hi ha dues persones designades per Andorra Desenvolupament i Inversió i dues nomenades per l’Administració general. També hi ha representants provinents de la Cambra de Comerç i de l’Associació de Bancs d’Andorra.  
A aquest important grup de persones Bio Valira els va convèncer amb els seus arguments. De fet, havien de ser força bons perquè el projecte es va valorar molt positivament. Tant que el crèdit atorgat ascendia a 250.000 euros, una de les xifres més elevades de tot el programa. S’ha de tenir en compte, a més, que aquest no era pas el primer reconeixement que rebien. Prèviament, havien obtingut 100.000 euros del premi Innovadors.
Amb aquest precedent i amb aquestes dades, s’entén encara menys com ha acabat aquest projecte. Fa unes setmanes Bio Valira va fer fallida. I, en gran part, tot apunta a què va ser per la manca de legislació que encara hi ha en relació als projectes que volia impulsar. Tot revela una mala gestió, una incompetència i una falta important de rigor per part del Govern de DA.
A l’Executiu sabien des de l’inici que, per tenir èxit, aquesta empresa necessitava modificacions legislatives que, a l’hora de la veritat, no s’han produït. Cap text ha arribat al Consell General en els darrers anys. No dec anar massa mal encaminada en pensar que la inacció del Ministeri de Sanitat, en molts aspectes i en aquest també, ha provocat segurament aquesta situació rocambolesca.
Però en aquest cas també hem de buscar responsabilitats al Ministeri d’Economia, que va donar el vistiplau al crèdit a través de la Comissió Mixta. I també més amunt: en un cap de Govern, responsable de les accions o inaccions de tots els ministeris.
Ens trobem davant d’un projecte de negoci d’interès nacional que presumptament tenia futur i que, des de l’Executiu de DA, s’ha deixat morir per la seva inacció.
Quan tots sabem que calen sectors innovadors, alternatives que vinguin a donar suport a l’activitat dels tradicionals que sustenten la nostra economia, encara s’entén menys que s’hagi arribat a aquesta situació. Les explicacions del Govern, tot s’ha de dir, no contribueixen en res a millorar la imatge, culpant els responsables de l’empresa d’haver estat massa optimistes amb les seves previsions. O potser sí que té raó: des de Bio Valira van ser massa optimistes en creure que DA compliria la seva part i impulsaria una necessària legislació del sector, clau per poder convertir el projecte empresarial en un èxit.
Consellera general socialdemòcrata

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT