PUBLICITAT

Som natura

Som un petit país d’alçada envoltat de natura. Formem part d’ella, i això, amics, és al nostre ADN. És allò que ens fa diferents. Allò que hem de cuidar i potenciar.
Aquest diumenge he pogut compartir una estona en directe per Instagram amb els Fridays For Future, per analitzar l’impacte que ha tingut la Covid al nostre medi ambient i valorar què podem fer des de les institucions per ajudar al fet que Andorra sigui un país més sostenible. És cert que amb l’arribada de la Covid i el #quedatacasa hem pogut veure com, «sense fer res», hem plantat cara, plegats, al canvi climàtic: la contaminació aèria ha disminuït i els animals han tornat a visitar els nostres carrers. Hem tingut el privilegi d’obrir les nostres finestres per respirar aire encara més pur i escoltar més ocells que cotxes. I hem tingut aquest privilegi perquè som natura.
Però ara hem tornat a sortir i hem tornat a fer les coses malament. Les associacions mediambientals fa setmanes que estan estirant-nos les orelles amb eco denúncies a les xarxes socials: cada dia hi ha més guants de plàstic i mascaretes als nostres carrers. I no només als nostres carrers, també als nostres rius i als nostres boscos. No ens hem de relaxar, no podem fer ni un pas enrere en la lluita contra el canvi climàtic: d’ella depèn el nostre futur, que comença avui.
No és tan complicat conscienciar els ciutadans d’Andorra: podem transformar la societat amb l’ajuda de les institucions públiques i així ho hem demostrat durant el confinament. Només ens cal voluntat, pedagogia i insistència per ser un exemple de país sostenible. Tenim la sort de comptar amb un teixit d’associacions mediambientals que fan aquestes tasques, però, malauradament no n’hi ha prou. Els partits polítics tenim la responsabilitat i l’obligació de treballar de la mà amb aquests col·lectius: si la declaració d’emergència climàtica s’ha posat en marxa és per gent com ells. Per a tota institució és essencial escoltar-los i tenir-los en compte.
La Covid no ha de ser una excusa per deixar de banda la promoció de polítiques mediambientals, ni per abandonar la inversió en la transició energètica: ha de ser una prioritat en la revisió dels projectes de Govern, i així ho vam deixar clar des del Partit Socialdemòcrata: ara és el moment de fer un canvi real sense precedents per reduir l’empremta ecològica d’Andorra. Sempre hem cregut en la importància de polítiques mediambientals per al progrés de la nostra societat. L’ecologisme ha de ser la base de les polítiques del present I del futur. Perquè serem sostenibles o no serem.
Vull aprofitar per tancar aquesta reflexió agraint la tasca de les associacions mediambientals del nostre país. Aprenem molt amb vosaltres. Gràcies per demostrar que Andorra pot canviar. 
Secretari d’Organització del PS

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT