PUBLICITAT

Continuem sent responsables

Poques setmanes abans de Nadal ens van comunicar que hauríem de limitar les trobades familiars, en aquell moment tots vam saber que festes nadalenques no serien com habitualment. Era natural pensar que si l’any ens havia obligat a viure confinats, cuidant la salut pròpia i dels familiars, tots esperàvem poder celebrar les tradicions de Nadal en família.

La por d’una tercera onada de contagis, que ara ja és una realitat, va obligar els nostres representants a demanar l’esforç més difícil, no retrobar-nos amb els nostres éssers estimats. Tot i això, des del Govern es van repartir tests perquè les reunions en cercle reduït fossin les més segures possibles. 

Tots nosaltres hem pogut viure en primera persona l’avantatge de viure en un país petit, ja que s’han repartit fins a tres proves diagnòstiques per a cada habitant major de sis anys.

Acabem de viure el Nadal més estrany i difícil, que de ben segur recordarem tota la nostra vida. Iniciem un nou any en el qual hem de seguir extremant les mesures per fer front al contagi del coronavirus. Si bé és veritat que la mobilitat restringida redueix les interaccions socials a les estrictament necessàries dins dels cercles de convivència, les noves tecnologies fan que les distàncies es redueixin.

D’aquesta manera esperem que la tercera onada de contagis sigui lleu i no s’arribi a saturar el sistema sanitari. El personal mèdic ha demostrat al llarg dels darrers anys, i especialment aquest 2020, estar preparat per qualsevol circumstància responent a l’ajuda de la societat andorrana. Així mateix, existeixen moltes malalties que necessiten tractament constant i no es poden veure aturades pel rebrot de la Covid-19. És per això que es fa molt necessari no col·lapsar els hospitals i centres d’atenció mèdica. Alleugerir l’onada de contagi vol dir alleugerir la sanitat i que es pugui atendre a tots els pacients com és degut.

En aquest context, cal prendre consciència del deure que tenim ara com a ciutadans preparant el terreny pel procés de vacunació. Els avenços en la ciència i la tecnologia han provocat un fet insòlit: que hi hagi al mercat vacunes amb plenes garanties de seguretat per neutralitzar el virus poc més d’un any després del primer contagi en l’ésser humà. La conjunció de mitjans personals i materials a l’estudi científic ha permès que s’hagin descobert diverses vacunes, validades elles en les seves diferents constitucions. Per tant, la vacunació de la majoria de població és un procés necessari per poder arribar a la immunitat al més aviat possible, tot recuperant la normalitat que vam perdre ara fa nou mesos.

La campanya de vacunació requerirà temps i planificació. Caldrà començar a vacunar pels grups més vulnerables que requereixen especial atenció: col·lectiu de gent gran, persones amb patologies prèvies i pacients amb malalties greus. També els professionals dels sectors més exposats al virus com el sanitari, el de transport i els agroalimentaris.

Els propers mesos seran determinants pel nostre futur. Per la salut de totes i tots. Pels dels més grans i els més petits. Per això us demano que no abaixem la guàrdia i que siguem responsables, tal com ho hem fet fins ara. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT