PUBLICITAT

Pal, Arinsal, i molt més!

Aquesta setmana els massanencs i massanenques hem viscut un fet històric amb l’anunci de l’acord entre el Comú de la Massana, el Comú de Canillo i Crèdit Andorrà per crear una societat que gestionarà Pal-Arinsal. Aquest és l’inici d’una nova etapa encoratjadora d’una tasca que es va iniciar l’any 1973 amb la instal·lació del primer remuntador a Arinsal, de la mà de Josep Serra, passant per l’estació inaugurada al bosc de Pal l’any 1982 i acumulant grans efemèrides com la creació de la Societat gestora EMAP, el telecabina d’Arinsal, el de la Massana, l’enllaç d’ambdues estacions amb el telefèric, l’èxit del bikepark, que ha modificat la fisonomia de la Parròquia sencera als estius, els concurrents certàmens internacionals o la unió comercial Vallnord, entre d’altres.
Ja fa uns anys que sabíem que aquesta estació necessitava fer un pas més. La bona gestió dels darrers anys, en part, gràcies a la direcció del Josep Marticella i dels darrers comuns, ha permès revertir la situació deficitària que històricament vivia l’estació. El servei ha millorat notablement així com la qualitat de les seves instal·lacions. Tanmateix, la pandèmia ens ha demostrat que aquesta sensació d’estabilitat era molt fràgil. La realitat és que el Comú no podia fer front a les exigències econòmiques que requereixen les instal·lacions. Tan sols reparar o renovar algun giny, ja desequilibrava els comptes, i aquest fet hauria suposat que Pal Arinsal s’hauria anat envellint a poc a poc, perdent pes respecte a la forta competència tant de la resta d’estacions del país, com les de fora. Aquesta opció continuava hipotecant al comú, obligant-lo a reestructurar els seus pressupostos, reservant part dels mateixos a l’estació en detriment de les necessitats que la prròquia també precisa al seu dia a dia, i la situació no era ni sostenible, ni justa pels ciutadans.
Per aquest motiu, l’actual equip comunal es va comprometre a trobar una solució que servís, d’un costat, per donar prosperitat a l’estació, i per l’altre, que alleugerís la càrrega pressupostària que suposava a les arques comunals. Durant els darrers mesos, les cònsols han dut a terme una exhaustiva tasca de recerca de capital privat analitzant les diferents propostes per l’estació, el pla de negoci i com es duria a terme.
Com era previsible, en la majoria dels casos, les propostes requerien un grau de control de l’estació que el comú no estava disposat a cedir, perquè la nostra prioritat sempre ha sigut mantenir aquestes pistes, si més no, sota cert aixopluc públic.
Finalment, la solució sembla estar més a prop del que ens pensàvem i sense necessitat de vendre res, aquest primer acord assolit amb Ensisa, Societat gestora dels dominis esquiables de Canillo, formada pel mateix Comú de Canillo i Crèdit Andorrà, ens permet integrar-nos en un ambiciós projecte ja de caràcter nacional que possibilitaria la venda d’una única imatge comercial de l’esquí alpí d’Andorra, una fita desitjada per molts. En el mateix sentit, una mesura d’impacte seria la injecció d’una quantitat vora els 36 milions d’euros que permetria unir els dominis de Pal i Arinsal, o dit d’una altra manera, més de 30 de km nous de pistes esquiables.
Tan sols estem a l’inici d’aquest projecte, falta camí per recórrer, però confio que gràcies a la bona voluntat i entesa entre les parts, aconseguirem du la nostra estació més enllà del que mai hauríem pogut imaginar. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT