PUBLICITAT

Democratitzar el transport públic fent-lo gratuït... A quin preu?

Aquest govern demòcrata-liberal no en fa ni una de bé. Copiar propostes responsables del programa de Progressistes-SDP s’ha de saber fer bé. El 2019 els Progressistes vam fer un programa responsable amb propostes serioses i necessàries per al nostre país. Un programa per donar suport a les necessitats reals de tots els ciutadans, perquè trepitgem el carrer i dediquem força temps a escoltar les persones. A totes.

Estem prou contents que els demòcrates-liberals se les hagin volgut fer seves, doncs el que és bo per a la ciutadania del país i el turisme és bo per als progressistes. Però inclús per fer un talla i empega s’ha de ser curós. Sinó passa el que està passant actualment, que el descontrol i el caos de no fer les coses amb seny acaben abocant la ciutadania a un desgavell massiu. Un exemple clar és el que en matèria de transport públic estan patint el país, la ciutadania i els turistes.

Transport públic democràtic, sí però calia –com dèiem en el nostre programa– fer un important reforç per garantir la comoditat la regularitat i la fiabilitat del servei. Avui els usuaris no estan informats. Ningú no té clar com s’ha de fer servir el transport públic per la manca de campanyes informatives de les línies, com connecten, o els horaris, la regularitat i horaris més aconsellables. Els usuaris habituals del transport públic són així els grans perjudicats. Poder tenir assegurat entrar al bus com ho feien abans ja no és una loteria, és un miracle.

Els estudiants que tenen el seu bus lliure han de fer un esforç i matinar més del que toca per poder arribar a l’escola a l’hora. La gent gran i les persones amb alguna discapacitat no poden tenir garantits els seus drets i es veuen obligades a viatjar en condicions deplorables en autobusos sobresaturats de gent. Els turistes no entenen com han de pagar per un transport públic deficient. Opten així per no fer-ne ús i desplaçar-se amb els seus vehicles. I els temporers, als quals sempre hem acollit al país, tot i pagar abonaments, no poden tenir un servei de qualitat.

Autobusos plens més del que toca, pujada de casos de covid i no hi ha manera que ningú sigui capaç de redreçar la situació. Si els autobusos continuen amb aquests col·lapses de passatgers, no voldríem haver de lamentar un accident fruit de la irresponsabilitat.

S’ha fet tan malament que això és un desastre espantós i un despropòsit. No ho diem només els Progressistes. És tema de conversa al carrer, a les xarxes socials i notícia als mitjans de comunicació. Cal reconduir aquesta situació i no s’hi valen petits pegats que no serveixen ni per fer una rentada d’imatge. Cal, com no ens cansarem de repetir, fer un important reforç per garantir la comoditat, la regularitat i la fiabilitat del servei. I activar campanyes informatives actives perquè la gent estigui assabentada de com i quan, quin és l’horari més recomanable, com estan enllaçades les línies, per evitar que la gent agafin busos que no toca per aquesta desinformació.

És imprescindible, per l’Andorra del segle XXI, que la gent no es quedi literalment penjada i passant fred a les parades de bus, no podem emplenar-nos la boca dient que cal lluitar contra el canvi climàtic, la lluita conta pol·lució, parlar de un país eficient i després improvisar en tot, doncs hem de dir el que pensem i fer el que diem. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT