PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors les principals novetats tributàries introduïdes per la Llei 42/2022, de l’1 de desembre, de l’economia digital, l’emprenedoria i innovació publicada al BOPA número 148 del 22 de desembre del 2022.

1. Impost sobre la Renda de les Persones Físiques

Es modifica l’article 5 de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (d’ara en endavant, LIRPF) de manera que s’afegeixen dos nous supòsits de rendes exemptes:

  • Les retribucions percebudes pels administradors, observadors i empleats de les societats mercantils startups consistents en el lliurament de participacions socials o accions, opcions sobre aquestes o drets econòmics referenciats sobre el valor de la participació social o de l’acció.
  • Les rendes percebudes pels proveïdors de béns i serveis de les societats mercantils startups que es posin de manifest amb el lliurament de participacions socials o accions, opcions sobre aquestes o drets econòmics referenciats sobre el valor de la participació social o de l’acció, en l’import que excedeixi el valor normal de mercat dels béns o serveis proveïts.

2. Impost sobre Societats

Es modifica l’apartat 3 de l’article 15 de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’Impost sobre Societats (d’ara en endavant, LIS) quant a les Regles de valoració, que queda redactat tal com segueix:

En els casos que preveuen les lletres a), b), c) i d) de l’apartat 2, l’entitat transmissora integra en la seva base de tributació la diferència entre el valor normal de mercat dels elements transmesos i el seu valor a efectes comptables o fiscals, si aquest valor és diferent d’aquell.

En els casos que preveuen les lletres e) i f) de l’apartat 2, les entitats integren en la base de tributació la diferència entre el valor normal de mercat dels elements adquirits i el valor comptable o fiscal dels lliurats.

Els proveïdors de béns i serveis de societats mercantils startups, que en contraprestació rebin participacions socials o accions, opcions sobre aquestes o drets econòmics referenciats sobre el valor de la participació social o de l’acció, integren en la base de tributació únicament el valor normal de mercat dels serveis prestats o dels béns lliurats.

En l’adquisició a títol lucratiu, l’entitat adquirent integra en la seva base de tributació el valor normal de mercat de l’element patrimonial adquirit.

La integració en la base de tributació de les rendes a què es refereix aquest article s’ha d’efectuar en el període impositiu en què es realitzin les operacions de les quals deriven aquestes rendes.

A l’efecte del que preveu aquest apartat, no s’entenen com a «adquisicions a títol lucratiu» les subvencions.

Aquesta disposició no és aplicable a les entitats bancàries objecte del procediment de resolució.

3. IMPOST GENERAL INDIRECTE

S’afegeix un nou apartat 20 a l’article 6 de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’Impost General Indirecte (d’ara en endavant, LIGI), de manera que, no es troben subjectes a l’Impost General Indirecte les prestacions de serveis efectuades en el desenvolupament d’activitats econòmiques identificades en els reglaments de declaració de zones econòmiques especials, i que es prestin des d’aquestes, per empresaris o professionals que disposin de la llicència per operar establerta en la Llei d’economia digital, emprenedoria i innovació.

Es modifica l’article 63.1 de la LIGI de manera que els empresaris o els professionals no poden deduir les quotes de l’impost suportades o satisfetes per les adquisicions o les importacions de béns corrents o serveis que no s’afectin de manera exclusiva a la seva activitat empresarial o professional subjecta a l’impost. En qualsevol cas sí que podran deduir les quotes suportades en relació amb la seva activitat empresarial o professional efectuada fora del territori d’aplicació de l’impost i que haurien donat dret a deducció si s’haguessin efectuat dins el mateix territori. No obstant això, els empresaris o professionals poden deduir les quotes suportades o satisfetes per les adquisicions o les importacions de béns corrents o serveis que s’afectin de manera exclusiva a les prestacions de serveis no subjectes a l’impost establertes a l’article 6.20.

4. taxa per al manteniment del full registral

Les societats mercantils startups estan exemptes de la taxa anual per al manteniment del seu full registral.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT