PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors les principals novetats tributàries introduïdes pel Decret 134/2023, del 29-3-2023, pel qual s’aprova la modificació del Reglament de l’Impost General Indirecte.

La Llei 5/2023, del 19 de gener, de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres preveu, en l’article 82, una exempció per les importacions de material esportiu cedit temporalment i gratuïtament, per equips esportius o patrocinadors establerts a l’estranger, a esportistes professionals o a esportistes d’alt nivell residents a Andorra.

D’altra banda, la Llei 5/2023 introdueix un nou règim de devolució al termini de cada període de liquidació, i deixa sense efecte les devolucions relatives al comerç de productes farmacèutics i als exportadors en règim comercial, atès que s’estén a tots els obligats tributaris la possibilitat de sol·licitar la devolució al termini de cada període de liquidació.

S’introdueix un nou article 7 bis al Reglament de l’impost general indirecte, en relació a les importacions de material esportiu cedit a esportistes residents a Andorra. En aquest sentit, a l’exempció prevista a l’apartat 13 de l’article 41 de la Llei, hi són aplicables les regles següents:

1. Tenen la consideració d’esportistes professionals o esportistes d’alt nivell els que compleixin els requisits establerts per la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport.

2. Tenen la consideració de material esportiu els articles d’esport i altres materials destinats a ser utilitzats pels esportistes durant competicions o demostracions esportives o per a entrenaments, amb excepció dels consumibles i dels vehicles motoritzats.

3. El material esportiu ha de ser utilitzat pel mateix esportista, i no pot ser cedit a tercers, amb excepció del retorn al proveïdor inicial. A la primera demanda de la Duana, el destinatari ha de demostrar la possessió del material que hagi importat en benefici d’aquesta exempció, la cessió temporal del qual no s’hagi ultimat.

4. En el moment de la importació, la persona que introdueixi el material esportiu l’ha de presentar al despatx de Duana d’importació juntament amb una relació del material emesa pel proveïdor on consti el valor unitari de mercat, i amb l’autorització administrativa d’exempció. La sol·licitud d’autorització administrativa es regeix per l’article 8, i haurà de contenir les dades indicades a l’annex 2 del Decret. En funció de la naturalesa de l’operació, el ministeri encarregat de les finances pot supeditar el lliurament de l’autorització administrativa d’exempció a la presentació d’una garantia financera que cobreixi l’import de les imposicions exemptes fins que s’ultimi la cessió temporal.

El despatx de Duana d’importació tractarà la importació seguint el procediment de declaració verbal previst als articles 2 i 3 del Reglament sobre la simplificació de les formalitats de despatx per a les mercaderies destinades a particulars, del 23 de setembre del 2020.

5. Es considera que la cessió temporal del material esportiu s’ultima quan: a) es retorna al proveïdor inicial; b) es destrueix sota control duaner; c) s’abandona en benefici del tresor públic; d) es liquiden les imposicions degudes, i e) arriba la fi de la seva vida útil; a aquest efecte es considera que la vida útil del material és la següent: i) equipament, com ara roba i calçat: 12 mesos; ii) material esportiu amb un valor estadístic ≤ 10.000 €: 5 anys, i iii) material esportiu amb un valor estadístic > 10.000€: 10 anys.

Es modifica l’article 19 del Reglament de l’impost general indirecte, en relació a les devolucions al termini de cada període de liquidació:

1. Els obligats tributaris que es vulguin acollir a l’opció de la devolució del saldo existent que tinguin al seu favor al termini de cada període de liquidació, establert en l’article 71 de la Llei, hauran de presentar la declaració censal aprovada pel ministeri encarregat de les finances, que tindrà efecte a partir de l’exercici següent al de la presentació. En cas d’inici d’activitat, l’opció s’ha de fer durant el mes següent a l’inici de l’activitat.

2. La renúncia a l’opció de devolució al termini de cada període de liquidació s’ha de fer mitjançant la declaració censal abans de l’inici del període voluntari de declaració en què hagi de tenir efecte.

3. Els obligats tributaris que vulguin acollir-se a l’opció de devolució al termini de cada període de liquidació han d’estar al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries.

4. L’obligat tributari queda exclòs de l’opció de devolució al termini de cada període de liquidació quan no estigui al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries o si es constata la inexactitud o falsedat de la informació censal facilitada a l’Administració tributària.

L’exclusió té efectes a partir del primer dia del període de liquidació en què s’hagi notificat la resolució corresponent i comportarà no poder acollir-se a l’opció durant els tres anys següents a comptar de la data de notificació de la resolució.

La presentació d’una declaració extemporània exclou d’ofici l’obligat tributari de l’opció de devolució al termini de cada període de liquidació amb efectes a comptar del període que es presenta extemporàniament i durant els tres anys següents.

L’opció d’acollir-se a la devolució al termini de cada període de liquidació per l’exercici en curs es podrà sol·licitar mitjançant la presentació de la declaració censal aprovada pel ministeri encarregat de les finances amb caràcter previ a la presentació de la declaració de l’impost corresponent al mes de març, al primer trimestre o al primer semestre, segons escaigui. No obstant això, aquesta opció no serà aplicable quan les declaracions esmentades es presentin de forma extemporània.

Se suprimeix l’article 21 del Reglament de l’Impost General Indirecte.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT